Kavčuk >>> guma >>> žival

Bojan Pavšek

Ko sem pred kratkim pisal o umetniških skulpturah iz avtomobilskih okrasnih pokrovov za kolesa, si sploh nisem mislil, da se bo ustvarjalna zgodba nadaljevala tudi z avtomobilskimi gumami.

Skulpture, ki največ posegajo v figuraliko živalskega sveta so delo korejskega umetnika Ji Yon Ho-ja. Predvsem se mi je pri celotnem njegovem ustvarjalnem opusu zdel zanimiv koncept, ki resnično ohranja "dušo" materiala - avtomobilske gume. Umetnik namreč ustvarja mutacije iz materiala, ki je že sam po sebi mutacija oz. produkt narave. Ponovna transformacija - nova mutacija - novo sporočilo, ki ima končno vrednost tudi v tem, da se manipulacija narave veeno ne more odvijati v nedogled brez posledic.Skratka zanimivo in tudi poslovno uspešno. Morski pes na spodnji sliki je bil namreč na dražbi prodan kar za 145.000 USD.

 

PS: Glede na to, da so avtomobilske gume in platišča očitno že umetniško popedenani, mi bo mogoče v paketu blogov uspelo iz vseh avtomobilskih delov sestaviti zgodbo o umetniškem ustvarjanju iz naših jeklenih konjičkov, širom po svetu. Takrat bodo Transformersi postali kar malo zavidljivi.

 

{ dizajn, umetnost }   [ ni komentarjev ]